Prima vizita
Intrebari frecvente
Sfaturile noastre
Form Object

Molarii de minte

Molarii de minte sunt ultimii molari de pe fiecare latura a maxilarului si apar, de obicei, la varte cuprinse intre 17-21 ani.
Nu exista totusi o varsta exacta a aparitiei lor, ei putand aparea si la cele mai inaintate varste sau pot ramane inclusi toata viata si sa fie decoperiti cu totul intamplator cu prilejul efectuaruii unei radiografii.
Fata de restul dintilor la care eruptia este insotita de o congestie a gingiei si o usoara sangerare la impactul alimentelor dure cu mucoasa acoperitoare, la molarul de minte, pozitionarea lui distala intr-un spatiu neaccesibil autocuratirii, eruptia este mult mai dificila, iar orice simptom inflamator sau dureros ne obliga sa apelam la o radiografie dentara pentru a vedea pozitionarea, axul de insertie si de eruptie, raportul cu molarii de 12 ani si daca vreuna din acestea nu sunt favorabila se poate indica extractia.

Simptomele care apar in perioada eruptiei molarilor de minte variaza de la cele mai simple la cele mai complicate. Cele simple se manifesta prin: jena dureroasa in spatele molarului doi si tensiune locala.
Cele mai multe problemele apar in cazul in care molarul nu are spatiu pentru a erupe. In aceste cazuri, apar simptome precum: dureri vii, pulsatii iradiate in ureche sau tampla, dificultati in masticatie sau la inghitirea alimentelor. Sub unghiul mandibulei, ganglionii limfatici se maresc in volum si devin durerosi. Apare de asemenea trismusul, adica limitarea deschiderii gurii. Starea generala a pacientului incepe sa se altereze, apare febra, oboseala, agitatie, insomnie si salivatie reflexa.

COMPLICATII
Molarul de minte poate fi inclus in os, dar intr-o pozitie orizontala, adica cu varful pe dintele invecinat. Dupa ce se dezvolta radacina, molarul de minte are tendinta de a erupe, cauzand complicatii ale dintelui vecin. De aceea, molarii de minte care sunt inclusi in pozitie vicioasa sau care sunt inclusi in pozitie normala, dar nu dau semne sa apara trebuie extrasi. Mai exista urmatoarea complicatie: atunci cand erupe, molarul de minte nu poate strapunge mucoasa mai groasa de deasupra.

 

Toate drepturile rezervate © www.nova-dent.ro