Prima vizita
Intrebari frecvente
Sfaturile noastre
Form Object

Dieta si igiena orala

In geneza cariei dentare s-au selectionat 3 factori cauzali, si anume: flora microbiana bucala, unele componente alimentare si calitatea structurilor dentare. In aceste conditii, pentru declansarea leziunilor carioase este necesara interferenta obligatorie a acestor 3 cauze.
Pentru Limitarea dezvoltarii florei microbiene se poate face de fiecare dintre noi, aplicand masurile de igiena orala.
Alimentatia este al doilea factor determinant in producerea cariei dentare, implicatiile ei fiind dominate de rolul decisiv cariogen al hidratilor de carbon si de lipsa de nocivitate a lipidelor si proteinelor.

Un rol important il are si consistenta alimentatiei, alimentele moi fiind mai cariogene decat cele tari, ca si cele sub forma de pulberi fine fata de cele lichide. De asemenea, adezivitatea si viscozitatea unor produse zaharoase ( caramele, jeleuri, rahat ) favorizeaza in mod deosebit aparitia cariei prin stationarea lor indelungata in cavitatea bucala, indeosebi in locurile retentive, greu accesibile. Asocierea lipidelor ( grasimilor ) in produsele zaharoase le reduce timpul de retentie pe dinte si, deci, nocivitatea.
·  Pe de alta parte, glucoza si fructoza, zaharul din fructe si miere este aproape la fel de nociv ca si zaharoza. Rolul pe care il joaca hidratii de carbon in geneza cariei dentare a fost stabilit pe baza unor largi experimente umane, ale caror concluzii sunt urmatoarele:
·  totalul de zahar consumat zilnic joaca un rol mai putin important, in raport cu forma consumata si orarul consumului;
·  consumul frecvent, intre mese, format din portii mici, este mult mai periculos decat consumarea intregii cantitati intr-o singura portie, cu ocazia unei mese principale;
·  formele lipicioase sunt de 10 ori mai periculoase decat bauturile indulcite.
·  Contramasurile practice, cariopreventive, de scurtare a timpului de stationare a glucidelor in gura se bazeaza pe:
·  inducerea unei secretii salivare rapide si masive prin folosirea unor alimente de consistenta crescuta sau puternic aromatizate la sfarsitul mesei;
·  utilizarea unor alimente " detergente " ( legume, fructe crude );
·  consumarea de alune sau branzeturi la sfarsitul mesei, dar nu si a merelor, compenseaza scaderea pH-ului indusa de dulciuri;
·  folosirea gumei de mestecat dupa consumul de dulciuri, dar nu mai mult de 15 min., spre deosebire de clatirea cu apa, stimuleaza secretia salivara, si tamponeaza pH-ul;
·  periajul dentar, imediat dupa mese.

 

Toate drepturile rezervate © www.nova-dent.ro