Prima vizita
Intrebari frecvente
Sfaturile noastre
Form Object

Depuneri de tartru

"Piatra" sau tartrul dentar provine in cea mai mare in mare parte din sarurile de calciu din saliva care se depun pe dinti. Zonele in care tartrul se depune sunt in special pe fata interna a dintilor de jos, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori, precum si in zonele  in care periajul este dificil de efectuat.  Initial culoarea tartului depus pe dinti este alb-galbuie, pe masura ce acumularile cresc culoarea acestuia trece in nuante de maron sau chiar negru. Tartrul dentar este unul dintre principalii factori declansatori ai parodontopatiilor. Parodontopatiile netratate duc la infectii, dinti care se misca si, in final, se recurge la extractie.
Procedura de eliminare a tartrului de catre medicul stomatolog este una simpla si este denumita detartraj. Detartrajul presupune curatarea dintilor cu un instrument de mana sau cu un instrument cu ultrasunete, care disloca tartrul de pe dinti. Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala sau cu un aparat care sableaza cu bicarbonat suprafata dentara care elimina si ultimele resturi si lustruieste dintii, intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru.


Toate drepturile rezervate © www.nova-dent.ro

Ce este recomanda medicul?
Sunt recomandate 2-3 sedinte de detartraj complet pe durata unui an. Procedura de curatare se face pentru toti dintii, indiferent daca se vede sau nu tartru cu ochiul liber. Astfel se poate preveni aparitia parodontopatiilor.
Sa ne spalam pe dinti in fiecare dimineata si seara, dupa o metoda corecta pe care o poate arata medicul stomatolog. Este foarte important ca metoda de periaj sa fie una corecta, deoarece prin miscari gresite periajul poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv.
Ce trebuie sa evitam?
Detartrajul trebuie facut doar in cabinetul medical, de catre medicul stomatolog. Prin orice alta metoda puteti afecta dantura dvs. NU amanati sedintele de detartraj. Orice amanare face ca boala sa evolueaze si interventia stomatologica este mult ingreunata. O dieta echilibrata va ajuta de asemenea sa aveti o dantura sanatoasa.